Kan ook ik mijn teveel betaalde rente op mijn doorlopend krediet terugkrijgen?
Oproep aan (schuld-)hulpverleners en werkgevers: wijs je cliënten en werknemers er op dat ze mogelijk geld laten liggen!

Als Rob Goedhart van St Geldbelangen klompen aan had gehad dan waren die ter plekke gebroken, toen hij voorjaar 2014 van iemand hoorde dat zij 13,6% rente op een lening van € 45.000 bij Interbank betaalde. Dat kon helemaal niet!! Sinds de ECB a.g.v. de crisisjaren 2008/ 2009 de rente tot een historisch dieptepunt had laten dalen (met zelfs negatieve rente op spaarrekeningen In het verschiet) was het absurd dat een kredietbank een dergelijke rente rekende. Zeker als op dat moment de bank adverteerde met 4,5% rente.
Samen met consumenten-programma Kassa van BNN / Vara riep Goedhart de vraag op of dit een incident was of dat er meer van dergelijke gevallen zouden zijn. Het bleek inderdaad een topje van een ijsberg. Want na enkele jaren en een aantal procedures bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) werd Interbank veroordeeld tot het teruggeven van teveel ingehouden rente.
Credit Agricole Consumer Finance (CACF), moeder van Interbank, maar ook van Ribank, de Nederlandsche Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank heeft begin 2020 die handschoen opgepakt. De bank is Iedereen, die een doorlopend krediet met variabele rente had lopen of vroeger had gehad, een brief gaan sturen, waarin stond dat men recht had op een compensatie. Prima!
Volgens een bericht in het Financieele Dagblad van augustus 2020 heeft de bank er zo’n 123 miljoen euro voor uit getrokken en tot dan zeventigduizend mensen compensatie geboden.
Mensen gooien brieven van banken in de kliko
Bij CACF gaat het echter niet om 70.000, maar om een paar
honderdduizend
klanten!
Blijkbaar nog 2/3 tot 3/4 onwetenden!
Dat het item op de nationale televisie is geweest is geen garantie voor het feit dat Iedereen, die het aangaat, het ook heeft mee gekregen. Het kan makkelijk zo zijn dat mensen brieven van de bank In de kliko hebben we gegooid. Zeker als men al geen klant meer was van die bank.
Oproep aan (schuld-)hulpverleners en werkgevers
Daarom is het van belang dat (schuld-)hulpverleners en werkgevers mensen erop wijzen dat - als zij een doorlopend krediet met variabele rente hebben of hebben gehad bij één van de banken van CACF - zij op vrij eenvoudige wijze compensatie kunnen gaan krijgen.
Ze hoeven zich daarvoor slechts aan te melden via de website van de bank www.mijnrentevergoeding.nl
Smetje in compensatieregeling CACF
Hoewel CACF een ruime compensatieregeling heeft opgezet berekent de bank de compensatie nog niet in alle gevallen geheel zoals Geldbelangen dat voor ogen heeft. De bank rekent namelijk vanaf 2008 (soms zelfs vanaf 2009), terwijl dit volgens Geldbelangen vanaf ten minste 2005 moet zijn. En als de rente op de lening lager was dan de ‘referentierente’ dan bood de bank ook geen compensatie. Dat laatste is volgens Geldbelangen ook onjuist. Over dat geschil begeleidt Geldblangen nog een zestigtal klachten bij het Kifid.
Ook andere banken
Inmiddels heeft het Kifid ook over andere banken geoordeeld dat zij de teveel betaalde rente terug moeten geven. De meest In het oog lopende is ABN Amro. Maar het gaat verder om Santander en HDV, op dit moment in beheer bij Vesting Finance. Bij berekeningen voor Kassa door Geldbelangen in een zaak van de Rabobank bleek ook daar dat er compensatie gegeven zou moeten worden. En onlangs werd Roparco voor teveel betaalde rente op een hypotheek veroordeeld. Daartegen Roparco / RNHB beroep ingesteld.
Deze banken zetten echter de hakken zoveel mogelijk in het zand.
Consumentenbond Claimservice
Mensen die menen een klachten te hebben over andere banken dan die van CACF kunnen zich melden bij Consumentenbond Claimservice. https://www.claimservice.nl/claims/kredietclaim/
Deze instantie heeft inmiddels al zon 14.000 aanmeldingen, zal de klachten per bank bekijken en waar mogelijk in gesprek gaan met die bank om tot een compensatieregeling te gaan komen.
De steen.
Door de steen in de vijver te werpen heeft Geldbelangen heel wat los gemaakt. Echter, In de afgelopen jaren is ook gebleken dat vele mensen nog onder een steen leven en niet weten dat ook zij in aanmerking kunnen komen voor het terugkrijgen van teveel betaalde rente.
Hopelijk helpt dit artikel, want hopelijk kunnen schuldhulpverleners en werkgevers ook meehelpen hun cliënten en werknemers hierop attent te maken.
Men hoeft niets anders te doen dan te zeggen dat als hun client of werknemer een doorlopend krediet heeft met variabele rente zij eens moeten kijken of zij ook recht hebben op teveel betaalde print het terug te krijgen. https://www.youtube.com/watch?v=dA2N_rTnpaY
Let op! Dit geldt echt niet alleen voor problematische schulden.









