Hoe een grootbank als ABN AMRO klein kan zijn
Als de vos de passie preekt....

“Als de vos de passie preekt…” is een bekend Nederlands gezegde dat van toepassing is op ABN AMRO. Zeggen dat je met de Consumentenbond Claimservice in gesprek wil over een oplossing over woekerrentes, maar tegelijkertijd aankondigen dat je het niet eens bent met het Kifid en naar de civiele rechter stapt is niet te rijmen met elkaar. Het toont minachting naar het Kifid en naar de klanten. Ook al doordat je als bank na een bindende uitspraak nog steeds de betreffende consument niet compenseert zoals het hoort. Gelukkig kunnen klagers gewoon naar het Kifid om daar hun gelijk te halen.
De rente is vanaf 2008, 2009 voor consumenten naar een ongelofelijk dieptepunt gedaald. Op spaarrekeningen is de rente 0%, met zelfs een dreiging naar een negatieve rente; d.w.z. betalen als je geld bij een bank stalt. Maar tegelijkertijd hielden banken de rente op doorlopende kredieten met variabele rente hoog. ‘Te hoog’ oordeelde het Kifid (Klachtinstituut Financiële Dienstverlening) in 2019 en 2020 over de banken van Credit Agricole Consumer Finance (waaronder Interbank, Ribank, De Nederlandsche Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank) in een zaak die begeleid werd door Rob Goedhart van Geldbelangen. CACF ging iedere betrokkene compenseren en zette daarvoor 123 miljoen euro opzij.
Als gezegd wordt: ‘er is teveel rente betaald’ dan moet dat vergeleken worden met een referentierente. Die referentierente is in de CACF-zaak bepaald door twee professoren.
In 2020 werd ook ABN AMRO veroordeeld door de Geschillencommissie. Maar de bank ging in beroep. Op 4 maart jl. bevestigde de Commissie van Beroep het oordeel van de Geschillencommissie: de bank moest aan de consument in betreffende zaak teveel berekende rente terug betalen.
ABN AMRO duikt
De bank deed er twee weken over om met een reactie te komen.
Aan de consument uit de betreffende zaak – ook bijgestaan door Geldbelangen –
wordt een compensatie verleend, die volgens Geldbelangen fout is. De bank biedt
€ 4.400. Volgens Geldbelangen moet dat € 5.600 zijn. Goedhart is al maanden bezig
om ABN aan het verstand te krijgen dat hun berekeningsmanier onjuist is. Maar
de bank gaat gewoon zijn eigen arrogante weg.
Geldbelangen heeft inmiddels bezwaar aangetekend bij de Commissie van Beroep over deze onjuiste berekeningswijze.
Duizenden klagers
Mede naar aanleiding van een uitzending van Kassa (BNN / Vara) over deze kwestie in oktober 2020 is Consumentenbond Claimservice op verzoek van Geldbelangen klagers gaan verzamelen. Geldbelangen acht zichzelf te klein voor zo’n grote zaak. Inmiddels zijn het er al ruim 8.000.
ABN AMRO zegt ‘het signaal van teveel betaalde rente’ in gesprek met Consumentenbond Claimservice op te gaan lossen.
Naar de civiele rechter
Maar ABN AMRO zegt ook het niet eens te zijn met het Kifid en naar de gewone rechter te stappen.
Dat is een minachting richting Kifid en zijn klanten.
Het Kifid is door de overheid in het leven geroepen om de consument te beschermen. De consument staat qua kennis op grote achterstand ten opzichte van de mensen in de financiële sector en moet door een instituut als Kifid geholpen worden om geschillen laagdrempelig te kunnen beslechten.
Het Kifid heeft ABN AMRO in twee instanties op de vingers
getikt. Als iedere bank of verzekeraar, die het niet eens is met het Kifid, alsnog
naar de rechter stapt, gesteund door grote advocatenkantoren van de Zuid-As, dan
is het gedaan met consumentenbescherming.
Zo’n ‘overleg’ tussen ABN AMRO en Consumentenbond Claismervice kan – zeker als ze de mening van de rechter af gaan wachten – heel lang duren. Want als de ‘gewone’ rechter de bank geen gelijk geeft kan deze door naar het Hof, de Hoge Raad en misschien ook nog naar het Europese Hof. Dan zijn we zomaar zeven, tien, misschien wel vijftien jaar verder.
Laten we hopen dat het daar niet van komt. Eind april moet daar wat ons betreft duidelijkheid over zijn.
Kifid behandelt klachten gewoon door
Inmiddels heeft Kifid aan Geldbelangen bevestigd gewoon door te gaan met afronden van klachten over ABN AMRO. Dus die weg ligt ook open. Het vraagt wat meer actie van de consument, maar hij kan zijn recht snel krijgen. Kifid moet binnen 90 dagen een uitspraak doen.
Om consumenten te laten zien hoe ze een klachtprocedure moeten doen heeft Geldbelangen een Toolkit ontwikkeld.
Voor aandeelhouders en winstbonussen van ABN AMRO
Je kunt je afvragen voor wie de bank zo zijn best doet om onder de plicht om teveel betaalde rente terug te geven uit te komen. Niet voor de klanten. Dus doet ABN AMRO het blijkbaar voor de aandeelhouders en om de winstbonussen van de eigen bestuurders en medewerkers.
In Kassa
In de Kassa-uitzending van zaterdag 20 maart is er weer aandacht voor de woekerrentes bij ABN AMRO.









