Zwalkend Kifid keurt woekerrentesgoed
'Consument krijgt soms wel en soms niet gelijk bij een klacht over te hoge rente'

(Dit is de tekst van ons persbericht op 17 juli 2018)
Het Kifid vindt het niet onredelijk of onbillijk als kredietbanken 14% rekenen op een krediet van enkele tienduizenden euro’s. Dat blijkt uit een 15 juli gepubliceerde uitspraak. Een klant van Interbank had zich beklaagd over de hoge rente. De ECB heeft rond 2008 -2009 maatregelen genomen zodat de rente, die banken elkaar onderling rekenen (funding) lager werd (en zelfs tot onder de 0% daalde) maar Interbank heeft de rente van betreffende consument op het wettelijke maximum gehouden. Dat mag naar de letter van de wet, maar niet naar de geest. De overheid besloot in 2000 om één wettelijk maximum in te stellen voor alle hoogten van consumptief krediet. Vóór die tijd berekende de overheid elke dag wat het maximum mocht zijn per hoogte van het krediet. Hoe hoger het krediet des te lager de rente. Dat vond men bewerkelijk en stelde toen één wettelijk maximum in. Uit de memorie van toelichting valt op te maken dat de overheid dat maximum passend vond bij kleinere (postorder-)kredieten. Voor grotere kredieten vertrouwde de overheid er op dat via concurrentie tussen banken de rente niet te gek zou worden. De kredietbanken hebben dat aan hun laars gelapt en het Kifid – ooit opgericht in het kader van consumentenbescherming – vindt dat goed.
Zwalkend uitsprakenbeleid
Het Kifid vertoont in de uitspraken over de te hoge rente een zwalkend beleid. In 2011 publiceerde toenmalig Ombudsman van het Kifid een stuk, waarin stond dat hij het niet vond kloppen dat de banken de rente zo hoog hielden terwijl de rente op de geld- en kapitaalmarkt duidelijk gedaald was en verder daalde . In een nieuwsbericht van 29 mei 2013 – dat nog steeds op de site van het Kifid is terug te vinden – stelt het Kifid dat het rentebeleid van Interbank fout was en dat ‘de normen voor variabele rente geconcretiseerd waren’. Interbank ging blijkbaar daarop in beroep, want wie diep in de uitspraken duikt ziet dat in 2014 het Kifid het toch weer nodig vond om de eerder toegewezen klachten af te wijzen. Nadat in 2016 weer een klacht over te hoge rente was afgewezen ging de consument in beroep en het Kifid vond begin 2017 weer wél dat er te hoge rentes waren gerekend. De soap gaat verder, want op 11 januari 2018 wees het Kifid in een uitspraak de klacht over te hoge rente weer af om op 18 januari een consument een compensatie toe te kennen van ruim € 34.000 vanwege te veel betaalde rente.
Sterke juridificering binnen Kifid
Geldbelangen begeleidt een aantal consumenten met exact
dezelfde klacht (‘er is te veel rente betaald’) over exact hetzelfde product
(‘doorlopend krediet met variabele rente’) van exact dezelfde aanbieder (Credit
Agricole Consumer Finance). In alle dossiers komt de advocaat van CA-CF met
exact dezelfde argumenten om te laten zien dat de bank niet fout heeft
gehandeld.
Aan consument uitgereikte informatie
Uit berichtgeving van het Kifid lijkt het overleggen van een prospectus – waarin staat dat ‘zijn rente’ verandert als ‘de rentestand’ verandert - cruciaal te zijn. Vaak hebben de consumenten die prospectussen niet meer. Leningen lopen soms al meer dan tien jaar en mensen gooien dit soort ‘reclamemateriaal’ na een aantal jaren weg. Zij die dat soort informatie nog wel hebben bewaard hebben dus blijkbaar geluk. Er ontstaat echter wel een rechtsongelijkheid met de consumenten die het prospectus niet hebben maar wel kunnen laten zien dat de bank op internet beloofde dat de rente van de consument aangepast zou worden aan de ontwikkelingen van ‘de rente’ . Het maakt het Kifid dus blijkbaar niet uit dat de bank die informatie publiekelijk bekend maakte. Als consument sta je hier dus in een onmogelijke bewijspositie.
Oversluiten vaak niet mogelijk
Dat het Kifid accordeert dat de bank woekerrentes mag hanteren omdat de klant altijd naar een andere bank over kan stappen toont aan dat het Kifid niet weet wat er in de maatschappij gebeurt. Al in 2016 toonde Geldbelangen samen met Kassa (BNN / Vara) aan dat er consumenten zijn die ‘wurgkredieten’ hebben. Zij zijn door omstandigheden – vaak door de hogere leeftijd – helemaal niet in staat om de lening elders over te sluiten. Zij zijn dus speelbal van de bank die van alles met de rente kan doen. Het fenomeen is binnen de banken en AFM bekend onder de term ‘locked up’. Het Kifid blijkt ook daar blind voor.
Geldbelangen wacht met de nodige spanning de uitspraken in de andere zaken af. Niet alleen om die zaken. Maar omdat Geldbelangen verwacht dat er veel meer klanten van Credit Agricole Consumer Finance gedupeerd zijn, van Kifid consumentenbescherming zouden mogen verwachten en die niet lijken krijgen. Tot nu toe houdt het Kifid blijkbaar liever de kredietbanken de hand boven het hoofd tenzij de consument gewiekst is en/of een goede (dure) advocaat inhuurt.
Loket Klein MKB voor geschillen over zakelijk krediet
Per 1 juli is Kifid de plek waar kleine MKB-ondernemers en ZZP-ers hun problemen met banken over zakelijke kredieten eenvoudig zouden moeten kunnen oplossen. De ervaringen van Geldbelangen met Kifid zijn tot nu toe niet positief. Het is dus maar de vraag of zo’n MKB-er of ZZP-er niet toch beter naar de gewone rechter kan gaan. Op het Kifid valt geen peil te trekken. En het loket is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken…..









