
Klachteninstituut
Ook stelde de overheid dat alle financieel dienstverleners zich moesten aansluiten bij 'een' klachteninstituut.
'Eigen' Klachteninstituut
Rechtbankje
Op zijn minst lijkt hier een schijn van verstrengeling. 'Overleg' met de sector is goed, maar dan wel om hen er (namens consumenten) op te wijzen wat ze volgens het Kifid niet goed doen. Het Kifid ziet meerdere klachten. Kan ook zien waarover veel geklaagd wordt. En kan dat bij de financiële sector tegen het licht houden. Consumenten klagen niet zomaar. En als ze dan klagen lopen ze bij het Kifid op tegen een hoop juristerij. Het Kifid is verworden tot een soort rechtbank, waar je je als consument moet wapenen tegen de financiële instelling die gemakkelijk met zeer hoog geschoolde economische en financieel deskundigen en juristen (advocaten) de zaak behandelen. Dat moet anders.
Onderzoek
In 2016 is er een soort APK van het Kifid geweest vanuit het Ministerie van Financiën. Het ministerie en ook het Kifid zelf reageerden opgelucht. Dat verbaast ons, want in het rapport staat dat het Kifid in 2016 bekend maakte aan verbeteringen te gaan werken, maar dat de onderzoekers het nog te vroeg vonden om de effecten te kunnen beoordelen. Ook kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat er van de 2.481 uitspraken er maar 180 klachten gegrond werden verklaard. Dat is 7% van de gevallen. Omgekeerd: in 93% van de gevallen kiest het Kifid de zijde van de financieel dienstverlener. Alleen al hierdoor ontstaat er bij financieel dienstverleners een houding van: "U hebt een klacht? Gaat u maar naar het Kifid" (wetende dat zij in het merendeel in het gelijk worden gesteld.)
Evaluatie 2020
Iedere vier jaar moet het Kifid volgens de wet geëvalueerd worden. Ook dit jaar weer.
Op 27 oktober 2020 zond Minister van Financiën Hoekstra het Evaluatierapport 2020 naar de Tweede Kamer. Geldbelangen is blij verrast dat de kritische geluiden van haar en van anderen een plek hebben gekregen in het rapport. En dat er aanbevelingen uit zijn gekomen die daarop aansluiten:
- Kijk minder (alleen) naar het juridische maar kijk ook naar hoe de bank, verzekeraar of andere financieel dienstverlener de consument bejegend heeft.
- Zorg dat er mensen komen die meer verstand van geldzaken hebben dan van puur het juridische.
- Zorg dat consumenten gemakkelijk informatie kunnen vinden over wat ze van Kifid kunnen verwachten als ze een geschil over een financieel product hebben.
De eerste reactie van Kifid vinden wij wat sneu, zelfgenoegzaam en opgesteld vanuit een juristenbolwerk. Lees hier hoe wij reageren op de reactie van het Kifid.