Ook ABN AMRO moet teveel betaalde rente terug geven aan consument

Na Credit Agricole Consumer Finance (waaronder Interbank, Ribank, De Nederlandsche Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank) moet nu ook ABN AMRO teveel betaalde rente op doorlopende kredieten met variabele rente terug geven aan de consument. Zo heeft de Commissie van Beroep van het Kifid bepaald. St. Geldbelangen, die in de zaak rond ABN AMRO namens consument het woord heeft gevoerd, is zeer verheugd dat de Commissie van Beroep bij haar eerder ingenomen standpunt blijft. En ook blij met de achterliggende gedachte: de consument mocht verwachten dat de rente zou dalen bij zo’n sterke daling van ‘de rente’ als na de crisisjaren 2008 – 2009. Hebben de banken dat niet gedaan dan hebben ze teveel rente gerekend en moeten dat aan de consument terug geven.


Volgens St. Geldbelangen – die al bijna zeven jaar met deze strijd bezig is – heeft de Commissie van Beroep heel goed begrepen wat een consument snapt rondom zo’n variabele rente. “In de eerdere zaak met uitspraak in 2019 hebben we steeds gezegd: een consument moet accepteren dat de rente op zijn lening omhoog gaat als ‘de rente’ omhoog gaat, maar als ‘de rente’ omlaag gaat dan moet dat ook merkbaar zijn in de rente op zijn lening”, zegt Rob Goedhart, voorzitter van Geldbelangen. En precies dát is het uitgangspunt waarop de Commissie van Beroep zijn uitspraak doet. “Wij hebben ook steeds gezegd dat zo’n stijging en daling niet met een schaartje te knippen is. Maar als je ziet dat we op onze spaarrekeningen geen rente meer krijgen van de bank – sterker nog: de bank dreigt met een negatieve rente – dan is het belachelijk als banken de rente op die doorlopende kredieten te hoog houden”, aldus een verbeten Goedhart.


Claim van honderden miljoenen euro’s


Wat het gevolg zal zijn voor ABN AMRO is nog ongewis. Volgens Geldbelangen heeft Credit Agricole heel sportief de handschoen opgepakt en is al haar klanten en oud-klanten gaan benaderen voor een compensatie. Die kunnen mensen nog steeds krijgen als ze via mijnrentevergoeding.nl contact opnemen met die bank. “Van CACF is bekend dat ze inmiddels zo’n 70.000 mensen hebben gecompenseerd en dat de bank 123 miljoen euro in reserve heeft gezet. Overigens denk ik zelf dat het een half miljard moet zijn als iedereen zich aanmeldt. Wat helaas niet gebeurt”.


De nu veroordeelde ABN AMRO kan op zichzelf achterover leunen met als motto “een zwaluw maakt nog geen zomer”. Daarom is het volgens Geldbelangen goed als mensen zich massaal aanmelden bij Consumentenbond Claimservice.


Geldbelangen rondt werkzaamheden af


Rob Goedhart gaat zelf zijn werk afronden. “Ik heb deze kar zeven jaar getrokken. In feite in mijn eentje. Met natuurlijk publicitaire steun van Kassa (BNN / Vara). Het verder uitrollen laat ik over aan een professionele organisatie als Consumentenbond Claimservice”, stelt hij. Waarbij hij nog wel bezig is om voor een aantal consumenten nog een paar plooien in de compensatieregeling bij CACF glad te strijken. “Daardoor lopen die mensen gemiddeld zo’n € 5.000 aan compensatie mis”. 

  

Agressieve incasseerders


Verder is hij door al deze kredietzaken ook geconfronteerd met de harde wereld van agressieve incasseerders die consumenten plat walsen als er maar even iets in het betalingsverloop op zo’n lening hapert. Hij vindt dat de manier waarop consumenten daarbij behandeld worden lijkt op hoe de burgers bij de toeslagenaffaire zijn aangepakt. “Mijn handen jeuken om daar nog iets mee te gaan doen. Ik hoop dat een nieuwe regering dat soort uitwassen hard aan gaat pakken. Wat daar gebeurt kan écht niet! Misschien kan ik daar nog een rolletje in spelen”.

Terug naar Home